preskoči na sadržaj
Upis u srednju školu

Počinju e-upisi u srednju školu - 15. travnja 2013. godine

U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta u ponedjeljak, 15. travnja s početkom u 10 sati, održat će se konferencija za novinare na kojoj će ministar dr. sc. Željko Jovanović pustiti u rad mrežnu stranicu http://www.upisi.hr, što će označiti službeni početak e-upisa.

U prvoj fazi rada Nacionalnoga informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole (NISpuSŠ),  učenici će moći provjeriti svoj elektronički identitet, osobne podatke i ocjene.

Uz ministra, projekt koji će upise učiniti jednostavnijim, transparentnijim i učinkovitijim, predstavit će prof. dr. sc. Vedran Mornar, voditelj Projekta e-upisa, Zvonimir Stanić, ravnatelj CARNeta te pomoćnica ministra Ankica Nježić. 

Na konferenciji za novinare bit će predstavljena i brošura "Prijave i upisi u srednje škole za školsku godinu 2013./2014." u kojoj se nalaze sve informacije potrebne učenicima i njihovim roditeljima.

Vijest je prenesena s mrežne stranice  http://public.mzos.hr/Default.aspx?art=12360&sec=1933.


Odluka o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u srednje škole u školskoj godini 2013./2014. - objavljeno 6. ožujka 2013. godine

Na temelju članka 22., stavka 5. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (Narodne novine, br. 87/08., 86/09., 92/10., 105/10., 90/11., 16/12. i 86/12.) i članka 20., stavka 4. Zakona o strukovnom obrazovanju (Narodne novine, br. 30/09.), ministar znanosti, obrazovanja i sporta donosi


O D L U K U
O ELEMENTIMA I KRITERIJIMA ZA IZBOR KANDIDATA
ZA UPIS U I. RAZRED SREDNJE ŠKOLE U ŠKOLSKOJ GODINI 2013./2014.

I.

Ovom odlukom utvrđuju se zajednički, posebni i dodatni elementi i kriteriji za izbor kandidata za upis u I. razred srednjih škola u Republici Hrvatskoj.

Izrazi koji se koriste u ovoj odluci, a koji imaju rodno značenje, bez obzira na to jesu li korišteni u muškome ili ženskome rodu, obuhvaćaju na jednak način i muški i ženski rod.


I. OPĆE ODREDBE

II.

U I. razred srednje škole upisuju se kandidati koji su završili osnovno obrazovanje, a u skladu s planiranim brojem upisnih mjesta.

Pod jednakim uvjetima u srednje škole upisuju se kandidati hrvatski državljani, Hrvati iz drugih država te djeca državljana iz država članica Europske unije.

Kandidati se za upis u obrazovne programe prijavljuju i upisuju putem mrežne stranice Nacionalnoga informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole (NISpuSŠ).

U svakome upisnom roku kandidat se može prijaviti za upis u najviše pet škola odnosno ukupno 10 obrazovnih programa.

Dokumente možete preuzeti u prilogu.

Sve upite o upisima u srednje škole možete postaviti na adresu e-pošte: upisi-srednje@mzos.hr


Ministar Jovanović predstavio novi model upisa u srednju školu: Jedina veza koja će trebati učenicima je dobra Internet veza!

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta ove je godine odlučilo uvesti postupak e-prijava i e-upisa u srednje škole. U tu svrhu predstavili su Nacionalni informacijski sustav prijava i upisa u srednje škole. Ministarstvo je izradilo i prijedlog novih upisnih kriterija koji se od danas nalaze u javnoj raspravi. Bitna novost odnosi se na bodovanje općeg uspjeha u sva četiri završna razreda, 5., 6., 7. i 8. – i to na dvije decimale.

 

Prema riječima Zvonimira Stanića, ravnatelja CARNeta, novi model omogućit će bolju kontorolu i nadzor nad provedbom postupka, olakšat će život svim sudionicima upisnog procesa, a Ministarstvu će omogućiti daleko bolju kontrolu nad upisima. Svaki će učenik već ovih dana dobiti svoj elektronički identitet uz pomoć kojeg će se već od travnja moći prijavljivati u željene škole i programe. Novi model prijava donijet će učenicima i njihovim roditeljima uštedu u novcu i vremenu. Prvo zato što će se smanjiti dokumentacija, a drugo što će se cijeli postupak, uključujući upise, moći odraditi od kuće. Ministar Jovanović istaknuo je kako će na taj način informacija o cijelom postupku u svakom trenutku biti svima dostupna. Učenicima koji kod kuće nemaju računalo bit će na raspolaganju računala u školama.

Više možete pročitati na stranici Ministarstva http://public.mzos.hr/Default.aspx?art=12047&sec=1933

Priloženi dokumenti:
Odluka-1.pdf
Popis.pdf

Tražilica 

Upute za razrednike:

e-Dnevnik za razrednike

Upute za nastavnike:

e-Dnevnik za nastavnike

 


Kalendar
« Siječanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


Dokumenti škole

Korisni linkovi
Za učenike

Časopisi

Za učitelje

ostalo

UPISI U SREDNJU ŠKOLU


Arhiva dokumenata
preskoči na navigaciju